το θεατρικό παιχνίδι

Μεγέθυνση Γραμματοσειράς   Σμίκρυνση Γραμματοσειράς

Θέωμαι : Η ανάγκη να κάνω θέαση του κόσμου. Να προβάλω προς τα έξω ένα μέρος της εσωτερικής μου εικόνας, ώστε να μπορώ να κάνω θέαση του εσωτερικού μου κόσμου.

Παίζειν : Το παίζειν εστί τέρψη ηδονής και τέρψη γνώσης.

Το Θεατρικό Παιχνίδι είναι μια τεχνική όπου οδηγεί στην αυτοέκφραση και στην ψυχοσωματική απελευθέρωση.

Εκείνο που αναζητάει το παιδί και ο ενήλικας στο Θεατρικό Παιχνίδι είναι η χαρά. Η ανάγκη να νιώσει και όχι μόνο να μάθει. Να βιώσει μια άλλη εμπειρία, να δοκιμάσει καινούργιες δυνατότητες και συγκινήσεις. Κατά τη διάρκεια ενός Θεατρικού Παιχνιδιού παράγονται ΙΔΕΕΣ. Οι ιδέες παράγουν θέματα και τα θέματα ρόλους. Οι παίκτες επενδύουν στους ρόλους που οι ίδιοι επιλέγουν ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να εκφράσουν με άλλους τρόπους. Τότε αναζητούμε το ΧΩΡΟ και το ΧΡΟΝΟ. Τους τρόπους για να τα εκφράσουμε. Αναζητούμε τον χώρο όπου επιτρέπεται το ΛΑΘΟΣ. Κι αυτό γιατί αληθινή ελευθερία είναι να κάνουμε λάθη. Το Θεατρικό Παιχνίδι είναι ίσως το μοναδικό παιχνίδι όπου ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς τον φόβο του λάθους, της κρίσης και της αξιολόγησης. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τέλειες ρυθμικές ή μηχανικές κινήσεις, να αποστηθίσουμε κείμενα και να τα απαγγείλουμε, αλλά το πώς θα εκφράσουμε καταστάσεις με έναν δικό μας τρόπο. Έναν τέτοιο χώρο προσφέρει το δίχως ωμέγα.

Σε αυτή την απόπειρα συνοδοιπόρος είναι τόσο η ΟΜΑΔΑ όσο και ο ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ. Όπου ΟΜΑΔΑ ο κύκλος της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της ασφάλειας. Όπου ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ εκείνος που προσπαθεί να καθιστά ευαίσθητο κάτι, κάποιον μα πρώτα από όλα οφείλει να καταστήσει ευαίσθητο τον ίδιο του τον εαυτό.

^